Начало
Община Кюстендил спечели конкурса „Най-зелена община“ с информационно-образователна кампания за реци
15.02.2018

14.02.2018 г. – Община Кюстендил спечели конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД за 2017 г. Проектът, който получи приза в категория „Средна община“, представлява информационна кампания за гражданите в община Кюстендил. Целта е по-добро осъзнаване и разбиране на ползите от разделното събиране на отпадъци от опаковки, последващото им оползотворяване и водещите от това ползи за домакинствата. Не случайно посланието на общината към гражданите е „Платил си! Ползвай го!“. Кампанията ще започне с отпечатване на информация на гърба на данъчните съобщения. В рамките на една година общинската администрация ще организира редица разяснителни беседи и срещи с граждани и председатели на етажни собствености. Планирано е пилотно да бъдат включени блоковете получили БФП по НПЕЕМЖС и по ОПРР 2014-2020. В близост до блоковете с въведени мерки за енергийна ефективност ще бъдат разположени защитени от кражба контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Във всеки вход ще бъдат монтирани информационни табла.

 

През 2017 г. в конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД взеха участие 19 общини, които се състезаваха в 3 категории – малка, средна и голяма община. Представените проекти трябваше да отговарят на критерии като креативност, мащабност, добри практики и резултатност.
„Eдна от важните цели за нас е да насърчаваме съгражданите ни да събират разделно отпадъците, за да спестяваме ресурси и средства за нас, нашите деца и домакинства. Надявам се всички да прегърнем тази идея, за да имаме реални успехи и да направим децата ни щастливи и растящи в здравословна среда“, заяви кметът на община Кюстендил Петър Паунов.
„Радвам се, че община Кюстендил разработи този проект и искрено се надявам прилагането на нестандартен подход да даде резултати. Най- сериозният ни проблем в Кюстендил е ровенето в контейнерите, изземването на рециклируеми отпадъци и замърсяването около тях. Екопак България обслужва 2, 5 млн. жители в цялата страна и е изградила системи за разделно събиране в 84 общини. Чрез организирането на този конкурс даваме възможност на всяка община в която работим, да кандидатства и да повиши рециклирането на отпадъците, като същевременно намали количествата които депонира“, коментира Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак България“ АД.
Той връчи на г-н Паунов статуетка, грамота за „Най-зелена община“ за 2017 г. и чек за 15 000 лв.
Конкурсът „Най-зелена община“ се организира от „Екопак България“ за трета поредна година. За призовете се състезават общините, с които организацията има сключени договори за управление на системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки.
Целта на надпреварата е, както да отличи иновативни еко проекти, така и да мотивира активно зелено поведение в общините, да повиши ефективността на системите за разделно събиране, да образова и да информира гражданите за ползите от него.
През март 2018 г. ще стартира новото издание на конкурса „Най-зелена община на Екопак“. В него могат да кандидатстват всички общини – партньори на организацията.
Регистрацията на проекти започва през март на http://ecopack.bg/naizelenaobshtina/


За „Екопак България“:
„ЕКОПАК България“ АД e организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки, която организира и обслужва системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки в 84 български общини. Мисията на организацията е да oползотворява отпадъците от опаковки с грижа за обществото и природата, да се грижи за чистотата на българските общини и да бъде техен партньор в дейностите по управление на отпадъците.

За повече информация:
Мариана Петкова, M: +359 894 36 11 95, Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите

 

 

 

 
< Предишна   Следваща >

© 2022 Oбщина Kюстендил