ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ КЮСТЕНДИЛ / РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ | Политика за достъпност | Карта на сайта

bg BG en EN ru RU
НОВИНИ

НОВИНИ (510)

Европейският пакт за климата – действията, които променят света
Специално събитие ще събере на едно място експерти, климатични посланици, новатори и ентусиасти, вълнуващи се от темата за климата

На 26 септември (неделя) на сцената на София Съмър Фест ще можете да се запознаете с Европейският пакт за климата - мащабна инициатива на Европейската комисия. Всеки желаещ да научи повече по темата за изменението на климата, начините да се включи и да намали въздействието си върху околната среда ще може да събере ценна информация и да чуе съветите на специалисти и посланици.
Европейският пакт за климата включва в себе си редица кампании, целящи да осведомят и ангажират гражданите, бизнеса и обществото за важността от навременни и активни действия, свързани с опазването на околната среда и изменението на климата. Именно затова ще си говорят участниците в събитието, сред които ще има специалисти, работещи в сферата на устойчивото развитие, посланици на Пакта за климата, инфлуенсъри, млади предприемачи, представители на бизнеса и др.
В рамките на София Съмър Фест, в Южния парк от 15:00 ч. до 16:00 ч. гостите на събитието ще могат да разберат по какъв начин с лесни стъпки могат да намалят въздействието си върху околната среда, а така също и каква е връзката между ежедневните ни решения и климатичните промени. Освен дискусии събитието предвижда интересна програма с любопитни теми и участници, и разнообразни дейности за малки и големи, сред които детска творческа еко работилница, дискусия на тема зелени финанси, представяне на интересни зелени проекти и др.
Чрез специално обособената платформа Count Us In Европейският пакт за климата цели да вдъхнови гражданите и общностите в цяла Европа да предприемат практически стъпки за намаляване на въглеродното замърсяване. Да ходят пеша или да се движат с велосипед, да намалят хранителните отпадъци, да санират жилището си и др., за да спестят енергия. Основното послание е, че всяка стъпка, макар и малка, е от значение и целта е да се ангажират възможно най-много граждани. Всеки от нас може да допринесе за една по-зелена Европа с малките стъпки, които прави, защото чрез всяка стъпка и действие в нашето ежедневие можем да допринесем за постигане на промяната.
По време на събитието гостите ще разберат кои известни личности вече изразиха своята подкрепа за Европейския пакт за климата и ще могат да се присъединят към тях, като изберат някой от 16-те ангажимента в полза на климата от платформата Counts us in и се снимат на специално подготвената фото будка.

Всеки може да се включи и в дейностите в социалните мрежи с официалните хаштагове #EUClimatePact и #MyWorldOurPlanet, като даде своето обещание в платформата или участва в предизвикателството за устойчива мобилност (#ClimatePactMovement), заснемайки кратко забавно видео, в което демонстрира как се забавлява, придвижвайки се по устойчив начин.
За Европейския пакт за климата
Като част от Европейския зелен пакт, Пактът за климата има за цел да насърчи всеки един европейски гражданин да направи „стъпка“ напред към намаляването на своя въглероден отпечатък, но така също и да осигури благоприятна среда за инициативи, мрежи и движения, които вече са започнали да променят коренно подхода към действията в областта на климата в Европа. Освен да разпространява потвърдена научна информация за действията в областта на климата, Пактът цели и да предоставя практически съвети за решенията в ежедневието.

Прилагането на Европейския пакт за климата в Източна Европа се координира от denkstatt – международна консултантска група с над 28 години опит в сферата на устойчивото развитие. Повече информация за възможностите, чрез които да се включите в Пакта, можете да получите на следния и-мейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  и телефон: +3598833771104.

Споделете в социалните мрежи:

Молитвеното последование извърши Архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, в съслужение с духовници от околията  в храм "Успение Богородично".
На молебена присъстваха областният управител инж. Александър Пандурски, кметът Петър Паунов, зам.-кметовете Надя Каратова и Светослав Василев, председателят на Общински съвет Иван Андонов, депутатът от 45-тото НС Михаела Крумова.
„Незабравим ден за всяко дете, незабравим ден за всяко семейство, отново в ушите ни звучи „Върви народе възродени…”Просторни и чисти класни стаи и училищни зали очакват нашите малки приятели. Надявам се да имаме една успешна учебна година. Подготовката е изцяло завършена във всеки един етап. Всичко е съгласувано със здравните власти, с много внимание към децата, където ги очакват техните учители, родители и приятели. Отново да изкарат една успешна учебна година за здраве и за преуспяване на всеки един от нас и за щастие във всеки дом”, заяви кмета Петър Паунов.
От своя страна, кметът уважи и откриването на учебната година на НУ “Св. Климент Охридски”, което тази година отбелязва и своята 25-годишнина от създаване на училището.

     

     

 

Споделете в социалните мрежи:

В изпълнение на задълженията си съгласно чл. 68, чл. 68а и чл. 68в, във връзка с чл. 67, чл. 67а, ал. 3 и чл. 67б от Закона за съдебната власт и във връзка с писмо изх. № ДА-30-149/02.08.2021 г. Председателя на Окръжен съд - Кюстендил, Общински съвет - Кюстендил на заседание проведено на 31.08.2021 г. прие Решение № 523/31.08.2021 г. на ОбС - Кюстендил, по силата на което:

РЕШИ:

 1. 1. Открива процедура по избор на кандидати за съдебни заседатели за района на Кюстендилски окръжен съд – мандат 2021 -2025 г.

За повече информация: https://kustendil.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=295&Itemid=606

Споделете в социалните мрежи:

На основание чл.127 ал.1 от Закона за устройство на територията       УВЕДОМЯВАМ всички заинтересувани физически и юридически лица, че е организирано обществено обсъждане на проект за „Частично изменение на действащия Общ устройствен план на Община Кюстендил  и Подробен устройствен план – план за застрояване (ПУП-ПЗ) за промяна предназначението на земеделски имот с идентификатор № 44183.51.95  в м.“ПЛАДНИЩЕ“ с. Лозно, общ. Кюстендил, с цел реализиране на индивидуално жилищно строителство.

      Обсъждането ще се проведе на 13.09.2021г. от 10.00 часа в кметството на с. Лозно, Община Кюстендил.

       Проектите се намират в кметството и са на разположение на заинтересованите страни.

                               Възложител на проекта :  Петър и Лиляна Матуски

Споделете в социалните мрежи:

Крайният срок за кандидатстване в допълнителната приемна кампания е 10 септември. Документите се подават във факултет „Артилерия, ПВО и КИС” гр. Шумен или в приемния център на Националния военен университет в гр. Велико Търново.
Кандидатите за обучение трябва да са пълнолетни и не по-възрастни от 31 години, да са граждани на Република България и да нямат друго гражданство, да имат завършено средно образование. И още – да не са осъждани за престъпление от общ характер и да не страдат от психично заболяване, да са с минимален ръст 150 см, минимално тегло 50 кг за мъжете и 48 кг за жените.
Кандидатите по военните специализации се явяват на общообразователен тест, писмен тест по чужд език - английски, френски или немски (по избор), изпит за проверка на физическата годност и психологична оценка. Изпитите ще се проведат в периода 20-21 септември, а класирането ще бъде обявено до 17.00 ч. на 23 септември.
Обучението на граждански лица по военни специализации за придобиване на образователно-квалификационна степен „Бакалавър” в професионално направление „Военно дело” е с 5-годишен срок на обучение, редовна форма и е на пълна държавна издръжка.
Броят на свободните места по военни специализации ще бъде публикуван на сайта на НВУ до 10 септември.
Информация по всички въпроси, свързани с кампанията за допълнителен прием за курсанти може да се получи на сайта на НВУ „Васил Левски” - www.nvu.bg, във Военно окръжие – Кюстендил или на телефони: 0885 626712, 02-92 23881, 078 55-20-63.

Споделете в социалните мрежи:

Грамотата получи кметът на Община Кюстендил - Петър Паунов.

Темата на 8-ия Конгрес беше “ Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България. Мястото на здравния туризъм в него”.

През тази година организацията отбелязва и своята 15-годишнина от основаването си.

Споделете в социалните мрежи:

Кандидатстването става онлайн до 10 октомври и не изисква предишни познания в областта. За повече информация-  Училищна Телерик Академия

Споделете в социалните мрежи:

На 01.09.2021 г. Община Кюстендил ще извърши дезинсекционни мероприятия, срещу бълхи и кърлежи, на територията на град Кюстендил. Обработката ще бъде извършена след 21:30 часа от фирма „ДДД-Кюстендил“ ЕООД, в качеството на изпълнител на услугата.
При неблагоприятни метеорологични условия, планираното пръскане може да бъде изместено за друг благоприятен ден.
Обработката ще се осъществи с помощта на подвижен многофункционален генератор за влажна дезинсекция от ново поколение, монтиран на високо проходим автомобил, предназначен за мащабни, аерозолни обработки срещу бълхи, кърлежи, ларвицидни форми на комари,  дървесни вредители и  други ULV /ултрамалообемно третиране/ и термоаерозолни обработки срещу имагоцидни форми на комари.
Площите ще бъдат третирани с препарат Бандит 10ЕВ, карантинният срок е 24 часа.
Обработваните тревни площи ще бъдат както следва:
I.    ГРАДСКА ЧАСТ
1.    Тревна площ  кв. „Запад“     
2.    Тревна площ „Гаров площад“
3.    Тревна площ при Драматичен театър „Крум Кюлявков“
4.    Тревна площ при централна градска част, сградата на Община Кюстендил и магазин „Билла“                 
5.    Тревна площ на бул. „България“ и ул.“ Демокрация“                                  
6.    Тревни площи при Курортна поликлиника, Художествената галерия, Младежки дом, къща-музей „Димитър Пешев“                                                                                      
7.    Тревни площи при Чифте баня, Дервиш баня и почивна станция на ЛПВЦ-БДЖ.
8.    Тревни площи при лятно кино, Ловен дом                    
9.    Тревни площи при ул. „Георги Тертер“                          
10.    Тревна площ кв. „Младост“ и кв. „Колуша“                                                                       
11.    Тревни площи при р. Банщица с граници кв. „Запад“ - кв.“Изток“                                                                                
12.    Тревни площи около Животинския пазар                        
II.    КВАРТАЛ ИЗТОК
КВАРТАЛ „ИЗТОК“ – тревни площи и улични пространства               
III.    Парк „ХИСАРЛЪКА“ – тревни площи

Споделете в социалните мрежи:

Уважаеми съграждани и гости, зоопаркът в гр. Кюстендил ще бъде отворен за посещения, когато бъде изпълнен проект, за когото е необходима сумата от 3 000 000 лв.
Във тази връзка Община Кюстендил открива дарителска сметка:
Дарения с текст:  „Дарение за зоологическата градина“, мога да се изпращат по сметка на Община Кюстендил в Общинска банка АД – ФЦ Кюстендил с
IBAN: BG11SOMB91308442298644
BIC: SOMBBGSF
код за вид плащане: 44 51 00

Споделете в социалните мрежи:

Основната цел на настоящата схема за предоставяне на БФП е създаване на устойчив модел за подкрепа на активните общности в община Кюстендил посредством създаване на по-благоприятна среда за детско развитие, по добър достъп до култура и културна изява.

Специфични цели:

 • Да подпомага провеждането на културни събития на територията на община Кюстендил, както и техни участници;
 • Да подпомага изяви в конкурси за наука, творчество, изкуство и др.;
 • Да подпомага клубовете за занимания с деца;
 • Да подобри материалната база, вкл. подпомагане на репетиционния процес, на танцовите колективи, школите за вокални и инструментални занимания;
 • Да стимулира местни творци за повишаване на естетиката и средата на обитаване;
 • Да съдейства прилагането на иновативни методи за обучение, общуване и предаване на знания.

 Допустими кандидати:

 • читалища, регистрирани по реда на Закона за народните читалища;
 • местни културни и образователни институции (детски градини, училища, ОДК, Регионалната библиотека и др.);
 • местни творци;
 • организации, регистрирани съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ).

Кандидатът може да участва самостоятелно или в партньорство, ако партньорството е необходимо за постигане на целите на инициативата и ако води до повишаване на капацитета за изпълнение на инициативата.

 Допустими дейности:  

 • Организация, наем на техника, създаване на декори и т. н. за провеждане на културни събития;
 • Закупуване на оборудване, костюми и друго, необходимо за участие в културни събития;
 • Закупуване на материали и друго, необходимо, включително транспортни разходи, за участие в конкурси за наука, творчество, изкуство и сродните им;
 • Закупуване на материали, подобряване на материалната база на клубове за работа с деца;
 • Създаване на елементи на градското обзавеждане;
 • Закупуване на обзавеждане, техника, софтуер, хардуер и друго, за провеждане на иновативни занимания с деца.

 Срок за изпълнение на инициативата: до края на 2021 година.

Общият размер на средствата е 14 000,00 лв.:  

 • минимална сума на финансова помощ:  300,00 лв. с ДДС.
 • максимална сума на финансова помощ:  1 000,00 лв. с ДДС.

 Съфинансиране:

Препоръчително е кандидатите да осигурят финансов или нефинансов /доброволен труд/ принос към изпълнение на проектните инициативи.

 Срок за кандидатстване: 30 август  – 30 септември  2021 година.

Изисквания за кандидатстване може да видите тук

Приложение 1 - Формуляр за кандидатстване  може да видите тук

Приложение 2 - Декларация за липса или наличие на двойно финансиране по проекта може да видите тук

Споделете в социалните мрежи:

Контакти

  078/ 55 11 66
  078/ 55 10 04
  гр.Кюстендил, пл. "Велбъжд" № 1
  БУЛСТАТ 000261517