ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ КЮСТЕНДИЛ / РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ | Политика за достъпност | Карта на сайта

bg BG en EN ru RU
НОВИНИ

НОВИНИ (683)

В навечерието на 149-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, кметът на Кюстендил Петър Паунов и председателят на Общински съвет Иван Андонов, посетиха българската общност в Босилеград. 

Двамата положиха венец пред паметника на Васил Левски в града, а след това посетиха и културно-информационния център, където се срещнаха с ръководството и се запознаха с актуалните проблеми поставени пред нашите сънародници.

Те подариха мартеници, православни букварчета, списания и детски книжки за децата от Босилеград. 

Споделете в социалните мрежи:

Справка, по чл.26, ал.5 от Закона за нормативните актове за постъпили предложения  и становища по проект на Проект на Наредба за изменение и допълнение Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Кюстендил.

На основание чл.26, ал.2 и ал.3 от Закона за нормативните актове проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Кюстендил заедно с мотивите към него, е публикуван на  14.01.2022 година на интернет страницата на Община Кюстендил за предложения и становища.

В 30-дневния срок за обществени консултации по чл.26, ал.4 изр. второ от Закона за нормативните актове не са постъпили предложения и становища по изработения проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Кюстендил.

Споделете в социалните мрежи:

   В мразовития 8 февруари долетя първия „пролетен полъх“ в нашия град. В сградата на читалище „Братство 1869“ се проведе предварителен кръг за избор на "Девойка Кюстендилска пролет“ 2022. Явиха се 30 прекрасни млади момичета от Кюстендил, предварително записали се за участие. Тази година комисията допусна 16 девойки,  които да се борят за титлата. Конкурсът ще се проведе на 19 март в залата на Общински драматичен театър.

Предоставяме ви кратка информация за 16-те момичета, които ще станат част от спектакъла за Избор на Девойка „Кюстендилска пролет“ 2022 г.

№ 1     Елизабет Георгиева Попова, на 17 години, ученичка в ПГИМ „Йордан Захариев”

№ 2     Юлиана Юлианова Манева, на 16 години, ученичка в ПГИМ „Йордан Захариев”

№ 3     Лилия Емилова Антонова, на 17 години, ученичка в ЕГ „Д-р Петър Берон”

№ 4     Василена Василева Стоилкова, на 16 години, ученичка в ПГТ  „Никола Й. Вапцаров”

№ 5     Елена Валентинова Георгиева, на 18 години, ученичка в ПМГ „Проф. Емануил Иванов”

№ 6     Вихра Емилова Методиева, на 17 години, ученичка в ПГИМ „Йордан Захариев”

№ 7     Мануела Ивайлова Александрова, на 18 години, ученичка в ПМГ „Проф.Емануил Иванов”

№ 8     Йоанна Николова Мукленова, на 18 години, ученичка в ЕГ „Д-р Петър Берон”

№ 9     Цветелина Стефанова Славова, на 17 години, ученичка в ЕГ „Д-р Петър Берон”

№ 10   Виктория Йорданова Божилова, на 16 години, ученичка в ПГИМ „Йордан Захариев”

№ 11   Мадлен Миленова Манова, на 17 години, ученичка в ЕГ „Д-р Петър Берон”

№ 12   Адриана Антонова Михайлова, на 16 години, ученичка в ПМГ „Проф. Емануил Иванов”

№ 13   Катрин Асенова Асенова, на 16 години, ученичка в ЕГ „Д-р Петър Берон”

№ 14   Мария Драгомирова Симеонова, на 16 години, ученичка в ПГИМ „Йордан Захариев”

№ 15   Симона Росенова Василева, на 16 години, ученичка в ЕГ „Д-р Петър Берон”

№ 16   Ралица Бисерова Тодорова, на 16 години, ученичка в ПГИМ „Йордан Захариев”

 

Отдел „Култура и духовно развитие”

Община Кюстендил

Споделете в социалните мрежи:

Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия, организира информационна онлайн среща на 16.02.2022 г. от 13:15 ч. с всички кандидати за курсанти и студенти за обучение през учебната 2022/2023 година, и всички имащи интерес към учебната дейност, професионални направления и специалности, по които училището провежда обучение. Домакин на срещата ще бъде заместник-началникът по учебната и научна част на учебното заведение – полковник доцент д-р инж. Асен Ангелов МАРИНОВ.

Събитието ще бъде проведено чрез платформата за създаване и провеждане на онлайн срещи – ZOOM (от посечения линк при необходимост предварително може да изтеглите приложението: https://zoom.us/download). За безпрепятствен достъп до срещата на желаещите е необходимо същите да ни предоставят електронна поща за обратна връзка на която да получат указания и линк за участие. Електронна поща на която трябва да предоставите горепосочените данни е Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Въпроси относно срещата могат да бъдат формулирани и изпратени предварително на същата електронна поща. Вашите запитвания може да предоставите и на следните телефонни номера:

 

Стоян Стоянов – 0887224 264

Христо Николов – 0878 332 799

Споделете в социалните мрежи:

От името на кмета Петър Паунов, наградата връчи  зам.-кметът Светослав Василев.

Атанас Георгиев Иванов е бивш възпитаник на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ гр. Кюстендил с учител по география Иво Славчев Пенев. Понастоящем е ученик на НПМГ „Акад.Любомир Чакалов“ гр. София с учител Василка Йорданова. Неизменен участник в националния отбор по география.

Успехите на Атанас през последните 2 години:

  1. На проведената онлайн XVII Международна OLGENAS олимпиада по География от 19 до 21 януари 2022 г. (Джокякарта, Индонезия), отборът на България завоюва златен медал и бе обявен за абсолютен шампион. В отбора участват Атанас Георгиев Иванов и Даниел Димитров от МГ „Петър Берон“ Варна.
  2. На Международна олимпиада по география iGeo през 2021 г. в онлайн формат с домакин Турция - успешно представяне на България на най-големия географски форум в света. В индивидуалната надпревара, в конкуренция с над 170 участници от 46 държави, Атанас Иванов завоюва бронзов медал;
  3. На Европейската олимпиада през 2021г печели бронзов медал;
  4. На Европейската олимпиада през 2020г печели бронзов медал;

 

Споделете в социалните мрежи:

Проучването се реализира във връзка с изпълнението на проект "Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми”, в рамките на който ще бъдат проведени няколко проучвания и събития на териториите на общините Кюстендил, Троян и Шумен - партньори по проекта

Културният фестивал Ritual Gatherings, съвместно с Община Кюстендил, стартира провеждането на публична анкета, с цел проучване на местните публики на културни събития и идентифициране на техните желания, предпочитания, честота и вид на посещавани мероприятия, както и мотивация за посещаване на културни събития. Публичната анкета за местната публика е част от серия проучвания, целящи да направят анализ на моментното състояние на културната екосистема в общината. Паралелно с ще бъдат проведени и проучвания за местното културно и фолклорно наследство, в частност специфичните ритуали и традиции в община Кюстендил, тяхното опазване, развиване и популяризиране чрез интерактивни методи.
Екипът на фестивала вече предприе организиране на фокус групи с местните културни оператори и културни дейци, с цел идентифициране на техните дейности, политиките им спрямо достъп и достигане до публиките, капацитета, и предприемаческите им познания. В края на годината ще бъде създаден и динамичен архив с регионални ритуали и обичаи на сайта на проекта www.ritualgatherings.com, с цел съхранение на специфичните за селището живи традиции или съживяването на забравени такива. Като резултат тези активности ще бъде изготвен дигитален културен профил и инфографика на Община Кюстендил, на база на която ще бъде изготвена стратегия за привличане и ангажиране на съществуваща и нова публика.  
Ritual Gatherings e интердисциплинарен културен проект, състоящ се от серия регионални събития в общините Кюстендил, Троян и Шумен през месец май, последвани от ежегоден, културен фестивал Ritual Gatherings на плаж Камчия, който през 2022 ще се проведе в рамките на 5 дни – от 28 юни до 3 юли.

Концепцията на Ritual Gatherings има 5 опорни точки – природа, музика, храна, изкуство и ритуали, чрез които изследва тясно свързаните понятия за ценности и идентичност. Темите за личните ни, но и колективни ценности и идентичност, фестивалът разглежда през призмата на актуални социални, културни, икономически и екологични промени и проблеми.

Микросъбитията в трите общини са умален вариант на фестивала, с културна и професионална програма. По време на културната програма в микросъбитията ще бъдат представени регионални и национални творци и ще бъдат реализирани творчески работилници за публиката.

Ritual Gatherings и Община Кюстендил, любезно ви молят да попълните анкетата, за да може тя да отрази максимално точно моментните нагласи и предпочитания гражданите на общината, относно културни събития и прояви.
◥ Публичната анкета за предпочитанията на местната публика в Община Кюстендил може да бъде попълнена тук:
https://www.surveymonkey.com/r/KyustendilAudienceQuestionnaires
Проучването е напълно анонимно и съобразено с действащото законодателство.

За Ritual Gatherings:
Проект BGCULTURE-2.001-0117-C01 "Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми” се изпълнява с финансова подкрепа в размер на  199 984 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от ОП „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“.
Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус - обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия. От една страна, проектът цели подобряване достъпа до култура в малките населени места посредством провеждането на серия регионални микросъбития, последвани от национален, интердисциплинарен фестивал. От друга - проектът цели и повишаване капацитета на местните културни оператори и творци, посредством провеждането на семинари, лекции, работилници и ежегоден професионален форум.
Бенефициент на проекта е Сдружение АСОРИ, а партньори в изпълнението на проекта са общините  Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян, норвежкия артистичен колектив Pikene på Broen и Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия.

www.eeagrants.bg

www.asori.org


www.ritualgatherings.com

Споделете в социалните мрежи:

От 31.01.2022г. Община Кюстендил започва записване на лица с постоянен адрес в гр. Кюстендил, желаещи да добиват строителна дървесина и дърва за огрев за собствени нужди без право на продажба от общинските и държавните гори съгласно чл.111, ал.5 и 6 от Закона за горите за отоплителен сезон 2022/2023год. до 15.02.2022 год. Максималното количество дърва за огрев е до 10 пространствени кубически метра иглолистни или широколистни.
Във връзка с въведената противоепидемична обстановка и в интерес на гражданите записването ще се извършва и дистанционно.
Гражданите могат да звънят всеки работен ден от 8,00 до 16,30 часа на мобилен телефонен номер 0882 885 128

 

Споделете в социалните мрежи:

На основание чл.26.ал.3 от Закона за нормативните актове, предоставям на вниманието на заинтересованите лица за обществено обсъждане изготвения Проект на Наредба за изменение и допълнение на наредба за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти, рекламни, информационни и монументално-декоративни елементи на градското обзавеждане и за рекламната дейност на територията на община Кюстендил и Мотивите към него, които  може да видите тук.

Заинтересованите страни могат да изпращат становища, предложения и мнения по проекта на Наредба на електронния адрес на община Кюстендил Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., или по пощата на адрес: гр.Кюстендил, пл.»Велбъжд» № 1.

Срокът за изпращане на становища, предложения и мнения е  определен на основание чл. 26, ал. 4 изречение второ от Закона за нормативните актове е 30 дни от датата на публикуването му на сайта на община Кюстендил.

Споделете в социалните мрежи:

Уважаеми съграждани, уведомяваме Ви, че от 18.01.2022 год. започна събирането на местни данъци и такси за текущата година. Предплатилите целия размер на годишния си данък до 03.05.2022 год. могат да се възползват от 5%  отстъпка от размера на задължението.

Плащането на данъка върху недвижимите имоти, таксата битови отпадъци и данъка върху превозните средства може да се извърши и на две равни вноски до 30.06.2022 год. и до 31.10.2022 год. на касите в дирекция „Местни приходи”, намираща се на ул. „Христо Смирненски” №1 от 8:00 часа до 17:00 часа, без прекъсване.
В паричния салон може да се плаща освен в брой и чрез ПОС-устройства.

Препоръчваме, за Ваше удобство плащанията на данъци да се извършва и чрез всички създадени от общината възможности, като:

- на касите на Изипей, Фастпей  и Български пощи в цялата страна;

- безкасово за клиентите на „Първа инвестиционна банка“ АД, посредством интернет банкиране;

- онлайн плащане през сайта на Община Кюстендил (kustendil.bg), където по всяко време лицата могат да заплатят данъците си чрез своя клиентски идентификационен номер (КИН), издаден от Община Кюстендил или персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Национална агенция по приходите (НАП).

- Плащания могат да се извършват и чрез банков превод. 

Споделете в социалните мрежи:

Контакти

  078/ 55 11 66
  078/ 55 10 04
  гр.Кюстендил, пл. "Велбъжд" № 1
  БУЛСТАТ 000261517 

 

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване от нашия уебсайт