ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ КЮСТЕНДИЛ / РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ | Политика за достъпност | Карта на сайта

bg BG en EN ru RU

Община Кюстендил проведе комплексно обследване на зелената система в централна градска част

  • 13 Авг 2020

Община Кюстендил проведе комплексно обследване на зелената система в централна градска част съвместно с „Ботаник Лаб ООД“, в качеството на изпълнител на услугата.

Целта на обследването е да се направи оценка на състоянието на съществуващата  висока дървесна растителност по външни видими белези. Задачата е да се определи видовия състав и да се оценят дърветата по  хабитус, възраст и фитосанитарно състояние.

Изготвената експертна оценка на съществуващата дървесна растителност обхваща 65 бр. дървесни широколистни индивиди - 51 бр. липи (Tilia) и 14 бр. кестени (Aesculus), като преобладаващата възраст е между  40-90+  години,  а  височината на индивидите е между 8-28 м.

С оглед на безопасността на гражданите и преминаващите пешеходци, в заключение на експертите общият брой дървета, препоръчани за премахване са 17 бр. липи и 8 бр. кестени. Още на есен всички дървета ще бъдат подменени с нови, като специално липите ще бъдат заменени с нови такива, а кестените с явор.

За останалите индивидите в добро състояние е препоръчано прореждане на короната и/или основна резитба. 

Освен по външни белези, подробно изследване се направи и на 17 броя чинари с резистограф и импулсен томограф, както на дънерите, така и във височина. До дни ще бъде направена оценка на обективното им състояние.

Споделете в социалните мрежи:

Прочетена 1166 пъти

Контакти

  078/ 55 11 66
  078/ 55 10 04
  гр.Кюстендил, пл. "Велбъжд" № 1
  БУЛСТАТ 000261517 

 

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване от нашия уебсайт