Печат на тази страница

В Парк хотел „Кюстендил“ бе проведено обучение на професионалисти, работещи с деца

За периода от 10 до 12 юни в Парк хотел „Кюстендил“, град Кюстендил бе проведено обучение на професионалисти, работещи с деца, на тема: „ Превенция трафика на деца за сексуална експлоатация в България“, организирано от Сдружение „SOS  Детски селища България“. В обучението се включиха приемни родители, Областният екип по приемна грижа, специалисти от общински социални услуги, педагогически съветници от училищата на територията на община Кюстендил, представител на Дирекция „ Социално подпомагане“-град Кюстендил.

В програмата бе включено представяне на Ръководство и разработената към него мултимедийна образователна програма, създадени по проект “ Светулка“ на Сдружение „SOS  Детски селища България“, реализирано от Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, Нов български университет и Сдружение „ Рефлекторно учене България“. 

Целта на обучението бе участниците да повишат познанията си разпознаване на първоначалните признаци на трафик, както и повишаване на уменията за работа с деца по тази трудна за възприемане от тях тема.

Акцентите в обучението бяха: видовете трафик, причини, методи за въвличане и рискови фактори от семейството за въвличане в трафик. Обърнато бе внимание на  стратегиите за справяне,  ролята на семейството и основните последици от трафика на деца с цел сексуална експлоатация, както и на уменията за възрастни и професионалисти, работещи с деца или деца в риск.  Представител на Отдел „Закрила на детето“ запозна участниците с Координационния механизъм за рефериране и обгрижване на случаи на непридружени деца и деца – жертви на трафик, завръщащи се от чужбина.

 

 

Споделете в социалните мрежи:

Прочетена 2347 пъти Последно променена в 14 Юни 2019