ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ КЮСТЕНДИЛ / РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ | Политика за достъпност | Карта на сайта

bg BG en EN ru RU
НОВИНИ

НОВИНИ (689)

Проектът за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди, настаняване под наем и продажба на общински  жилища, заедно с мотивите към него, е публикуван на интернет страницата на Община Кюстендил за предложения, становища и възражения на 15.04.2022 г. в съответствие с разпоредбата на чл. 26, ал. 3 от Закона за нормативните актове.

В нормативно определения 30-дневен срок няма постъпили предложения за изменение на разработения проект.

Няма неприети предложения по горецитирания Проект за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди, настаняване под наем и продажба на общински   жилища.

Споделете в социалните мрежи:

Събитието ще се проведе на 16 май 2022 г. от 11,00 ч.,
 в Парк хотел „Кюстендил“

Г-жа Деляна Иванова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и Ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., ще даде начало на информационната кампания за представяне на новия подход в регионалното и трансграничното развитие през програмен период 2021-2027 г. Началното събитие от информационната кампания ще се проведе на 16 май 2022 г. в град Кюстендил, Парк хотел „Кюстендил“, зала „Пауталия“. Регистрацията на участниците ще започне в 10,30 ч., а официалното откриване е с начален час 11,00 ч.
Участниците ще имат възможност да се запознаят с актуална информация за Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., възможностите за финансиране по програмите за трансгранично сътрудничество за периода 2021-2027 г., както и за обхвата на проектите на МРРБ в Националния план за възстановяване и устойчивост в контекста на постигане на балансираното и устойчиво развитие на регионите.
През програмен период 2021-2027 г. бюджетът на новата Програма „Развитие на регионите“ е близо 6,6 млрд. лв., от които над 319 млн. лв. ще могат да бъдат инвестирани в проекти за интегрирани териториални инвестиции в средните градски общини в Югозападния регион. В допълнение, област Кюстендил попада в териториалния обхват на Фонда за справедлив преход, заедно с областите Стара Загора и Перник. По тази линия областите ще могат да разчитат на близо 3 млрд. лв. за инвестиции, насочени към преодоляване на негативните социални и икономически последици от прехода към климатична неутралност и декарбонизация на икономиката.
В следващите седем години област Кюстендил ще има достъп до европейско финансиране и по линия на шест от програмите за териториално сътрудничество, в които страната ни участва. Общият ресурс на тези програми е над 2 млрд. лв.
В рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост от страна на МРРБ ще изпълнява общо 5 проекта за близо 3 млрд. лв., насочени към мерки за устойчиво енергийно обновяване на жилищни и публични сгради, вкл. обекти в сферата на производството, търговията и услугите, подкрепа на устойчив градски транспорт, разработване на строително информационно моделиране (СИМ) при проектирането, изпълнението и поддръжката на строителни работи, както и информационна система за е- услуги по устройство на територията и разрешаване на строителството; изграждане и реконструкция на ВиК системи и ПСОВ.

 

„Новият подход в регионалното и трансграничното развитие 2021-2027 г.“ - представяне и обсъждане на инструменти за подкрепа за програмен период 2021-2027 г.

16 май 2022 г., гр. Кюстендил, Парк хотел Кюстендил, Зала Пауталия

ДНЕВЕН РЕД

 10:30 – 11:00    Регистрация на участниците
    
11:00 – 11:10    Приветствени слова към участниците в мероприятието
/г-жа Деляна Иванова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и Ръководител на УО на ОПРР и г-н Петър Паунов, кмет на община Кюстендил/

11:10– 12:00    Представяне на актуална информация за подготовката за новия програмен период и  приоритети на ПРР 2021-2027 г.  Прилагане на регионалния подход при подбора и финансирането на приоритетни инвестиции по места
/г-жа Деляна Иванова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и Ръководител на УО на ОПРР/

12:00 – 12:10    Дискусия

12:10– 12:30    Представяне на допълнителни възможности за подкрепа на регионалното развитие – финансиране по Програмите за трансгранично сътрудничество за периода 2021-2027 г.
/г-жа Десислава Георгиева, директор на УТС, МРРБ/

12:30 – 12:40    Дискусия

12:40 – 13:00    Представяне на обхват и подкрепа по Националния план за възстановяване и устойчивост в контекста на постигане на балансираното и устойчиво развитие на регионите
/г-жа Деляна Иванова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и Ръководител на УО на ОПРР/

13:00 – 13:10    Дискусия

13:10 - 13:20    Заключителни думи
                                       /г-жа Деляна Иванова, зам.-министър на РРБ и РУО на ОПРР/

13:30     Отпътуване за София

 

Споделете в социалните мрежи:

Красота и мощ ще можем да наблюдаваме в Кюстендил предстоящата неделя.
Прецизност и реална преценка на възможностите са качествата, с които се отличават жените зад волана. На 15 май Авто шоу "На високи токчета" ще бъде празник за дамите, които обичат да шофират и се отнасят с грижа към автомобилите си. За първи път събитието се провежда в гр. Кюстендил и протича под мотото "Ние шофираме с отговорност".
Официалното откриване започва в 11:00 часа, на площад Велбъжд, като от 9:00 часа ще се провеждат записванията на участничките и преглед на собствените им автомобили. Елементите ще предизвикат майсторлъка в шофирането на дамите, като предизвикателствата са общо 4 схеми. Победител ще стане най-бързият, най-точният и най-смелият дамски тандем. Автомобилите на екипажите ще бъдат разделени в четири класа, Мини - до 1600 куб.см, Макси - над 1600 куб. см, Е - електрически и Про - модифицирани.
"Заедно с нашите партньори сме подготвили много подаръци и изненади. Радвам се, че този тип събития предизвикват все по-голям интерес сред жените. Сигурна съм, че ще бъде забавно и с приповдигнато настроение ще се забавляваме, както участниците, така и публиката, а също така и ние като организатори. Все още продължават записванията и очакваме много надъхани любителки на високите скорости" - заяви Диана Стоянова, професионален рали състезател.
Събитието се организира от Община Кюстендил и Спортен клуб по автомобилизъм Диамо.

Споделете в социалните мрежи:

Уведомяваме всички заинтересовани лица, че Община Кюстендил е осигурила площадка за безвъзмездно предаване на отпадъци по реда на чл. 19, ал. 3, т. 11 от Закона за управление на отпадъците, като е сключила договор с фирма „Унитрейд 2011“ ООД, гр. София.

Площадката на фирмата се намира на ул. „Цар Освободител“ № 342 (срещу Животинскя пазар), гр. Кюстендил.

На площадката се  приемат едрогабаритни отпадъци и отпадъци от излязло от употреба електрическо и електронно оборудване.

За повече информация относно вида на приеманите отпадъци може да позвъните на следния телефон:
„Унитрейд 2011“ ООД – 0887 23 44 67

Заявка за събиране на ИУЕЕО от местата на образуване  може да подавате и на единен телефонен номер на „ЕЛТЕХРЕСУРС“ АД, гр. София - 0 8000 14 100.

 

Споделете в социалните мрежи:

Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings пристига на 14 май в Хисарлъка за специално събитие с музикална програма с DJ сетове, творчески работилници с артисти от града и дневна програма за деца

Проучването на публиката е инициирано от Културният фестивал Ritual Gatherings и цели да идентифицира желанията, мотивацията, честотата и вида събития, които предпочита местната публика. В него се включиха 150 човека, на възраст между 18 и 55+ години, постоянно живеещи и работещи в града. Паралелно бяха изследвани и местното културно и фолклорно наследство, в частност специфичните ритуали и традиции в община Кюстендил, тяхното опазване, развиване и популяризиране чрез интерактивни методи. На база тази информация, организаторите ще изготвят и културен профил на общината, с която тя да бъде подпомогната в стратегическото развитие на местната културна сцена.

Резултатите от проведената анкета в месеците от януари до април с фокус върху културния живот в Кюстендил и предпочитанията на публиката показват, че жителите му имат нужда от различни формати събития и развлечения. Проучването дава информация за нагласите на хората - 57% казват, че липсата на разнообразен избор ги спира да посещават събития, а 34%, че ги отказва липсата на информация за такива. Икономическият фактор, разбира се, също е водещ – една трета по-трудно си позволяват да отделят от месечния си доход за билети. Равен брой хора – 59% отговарят, че биха искали повече театрални постановки и музикални фестивали да се случват в града, следвани от музикални концерти – 48% и фестивали за съвременно изкуство – 40%. Повечето от запитаните – 35% са отговорили, че за последната година, са посетили културно събитие на живо между 1 и 3 пъти, а 28% - повече от 7 пъти. Положителна новина е, че остава по-малък процентът на онези, които не посещават никакви културни събития – само 1%, докато 21% отговарят, че ходят няколко пъти месечно, а 9% - веднъж седмично. Най-често кюстендилци посещават кино и театър – съответно 64% и 63%, следвани от изложби, концерти и музикални фестивали. Класическите изкуства изпадат от класацията на най-посещавани културни събития, като най-рядко хората ходят на балет – 1,7%, а на литературните четения и класическите концерти и опера – съответно 10% и 13%.  

Проучването дава интересна информация и за причините за посещение на културни събития – мнозинството – 85% гледат на тях като развлечение, а за 63% те са средство за повишаване на общата им култура. 45% изпитват вътрешна потребност, а почти половината – любопитство.

Още този месец Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings ще внесе различно музикално звучене в града, със специално събитие с участието на някои от най-популярните местни артисти. На 14 май в Хисарлъка, между 12 и 18 ч, ще бъдат представени няколко творчески работилници за деца и възрастни.

Повече за връзката между цветовете и настроенията ще разкаже и покаже на практика Клаудия Георгиева в работилница „Цветовете и настроенията около нас“, а след това наученото ще може да бъде приложено и на практика, като целта е да се украсят дървета в Хисарлъка. Почитателите на традиционните занаяти ще могат да се доближат до мистиката на кукерите в работилница за изработване на кукерски маски с естествени материали с Еленка Савкова. В програмата е включена и екологична практика за рециклиране на хартия с Евгени Серафимов, както и ленд арт с шишарки от младия артист Бояна Алексова. За децата са предвидени занимания за изработване на малки кожени изделия между 14 и 17 ч. от работилница „Сръчно“.

Музикалната програма започва в 18 ч. и ще продължи до 22:30 с DJ сет от основателите на Ritual Gatherings – дуото The Foreigners, а след това ще продължи с изгряващия на редица български фестивали и музикални събития – Factuaw.

Събитието и активностите са напълно безплатни и със свободен вход.
Повече информацията за събитието, следете във Facebook събитието тук и на https://ritualgatherings.com/

Ritual Gatherings ежегоден интердисциплинарен културен фестивал, съпътстван от серия градски събития, който съчетава музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали, кулинарни и практически екологични практики.
Проект  "Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми” се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от ОП „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“.  
Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус - обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия. От една страна, проектът цели подобряване достъпа до култура в малките населени места посредством провеждането на серия регионални микросъбития, последвани от национален, интердисциплинарен фестивал. От друга - проектът цели и повишаване капацитета на местните културни оператори и творци, посредством провеждането на семинари, лекции, работилници и ежегоден професионален форум.  
Бенефициент на проекта е Сдружение АСОРИ, а партньори в изпълнението на проекта са общините  Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян, норвежкия артистичен колектив Pikene på Broen и Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия.

www.eeagrants.bg/
www.asori.org/bg/home
https://ritualgatherings.com/

Споделете в социалните мрежи:

Във връзка с покачването на температурите и повишаването на популацията на кърлежите, община Кюстендил ще извърши пролетни дезакаризационни мероприятия на тревните площи в град Кюстендил. Обработката ще се състои след 21:00 часа на 27.04.2022 г. и ще бъде извършена от ДДД-Кюстендил ЕООД, в качеството на изпълнител на услугата.
Обработката ще се осъществи с помощта на подвижен многофункционален генератор за влажна дезинсекция от ново поколение, монтиран на високо проходим автомобил, предназначен за мащабни, аерозолни обработки срещу бълхи, кърлежи, ларвицидни форми на комари,  дървесни вредители и  др. ULV /ултрамалообемно третиране/ и термоаерозолни обработки срещу имагоцидни форми на комари. Обработки срещу  хлебарки в канализационна мрежа и влажна дезинсекция на складови помещения. Използва елекростатичен заряд, чрез който се осигурява сила на привличане и прилепване на инсектицидния разтвор към обработваните повърхности, 75  пъти по-голяма от силата на земното притегляне. Така се постига цялостно и равномерно покриване на обработвания обект, без да се увеличава разходната норма на биоцида.
Площите ще бъдат третирани с препарат Айкън  10 КС, карантинния срок е 24 часа.
Тревни площи:
I.    ГРАДСКА ЧАСТ
1.    Тревна площ  кв. „Запад“     
2.    Тревна площ „Гаров площад“ и рест. „Езерата“
3.    Тревна площ при театъра     
4.    Тревна площ  при централна градска част, Общината и магазин „Европа“                 
5.    Тревна площ на бул. „България“ и ул.“ Демокрация“                                  
6.    Тревни площи при Курортна поликлиника, Галерия, Младежки дом, къща-музей „Димитър Пешев“                                                                                      
7.    Тревни площи при централната баня,  ЛПВЦ                
8.    Тревни площи при лятно кино, Ловен дом                    
9.    Тревни площи при ул. „Георги Тертер“                          
10.    Тревна площ кв. „Младост“ и кв. „Колуша“                                                                       
11.    Тревни площи при р. Банщица с граници кв. „Запад“, кв.“Изток“                                                                                
12.    Тревни площи около Животински пазар                        
II.    КВАРТАЛ ИЗТОК
КВАРТАЛ „ИЗТОК“ – тревни площи и ул. пространства               
III.    Парк „ХИСАРЛЪКА“ – тревни площи

Споделете в социалните мрежи:

Справка за постъпили предложения по проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за прием на ученици в първи клас в училищата на територията на община Кюстендил

Проектът  на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за прием на ученици в първи клас в училищата на територията на община Кюстендил, заедно с мотивите към него, е публикуван на интернет страницата на Община Кюстендил за предложения, становища и възражения на 18.03.2022 г., в съответствие с разпоредбите на чл. 26, ал. 3 от Закона за нормативните актове.
В нормативно определения 30–дневен срок няма постъпили предложения за изменение на разработения проект.
Няма неприети предложения по проекта  на Наредба за изменение и допълнение на  Наредба за прием на ученици в първи клас в училищата на територията на община Кюстендил.

Споделете в социалните мрежи:

На основание чл.26, ал.2 от Закона за нормативните актове, предоставям на вниманието на заинтересованите лица изготвения Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община Кюстендил Проекта и Мотивите може да видите тук.

С Докладна записка с вх. № 92-00-213/ 21.04.2022г. от Директора на ХГ "Владимир  Димитров- Майстора" е постъпило предложение за изменение към горецитираната Наредба относно цените на услугите, предоставяни от Художествената галерия. Докладната записка може да видите тук.

Заинтересованите страни могат да изпращат становища, предложения и мнения по проекта на Наредба на електронния адрес на община Кюстендил Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., или по пощата на адрес: гр.Кюстендил, пл."Велбъжд" № 1.

Срокът за провеждане на обществени консултации е след 30 дни публикуване на проекта и мотивите на интернет страницата на Община Кюстендил. Срокът е определен на основание чл. 26, ал. 4 от Закона за нормативните актове и чл. 9, ал. 4 от Наредба за нормативните актове на Общинския съвет. 

Споделете в социалните мрежи:

На основание чл.26.ал.3 от Закона за нормативните актове, предоставям на вниманието на заинтересованите лица за обществено обсъждане изготвения Проект на Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за установяване жилищни нужди, настаняване под наем и продажба на общински жилища е в съответствие с правото на  Европейския съюз и Мотивите към него, които  може да видите тук.

Заинтересованите страни могат да изпращат становища, предложения и мнения по проекта на Наредба на електронния адрес на община Кюстендил Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., или по пощата на адрес: гр.Кюстендил, пл."Велбъжд" № 1.

Срокът за изпращане на становища, предложения и мнения е  определен на основание чл. 26, ал. 4 изречение второ от Закона за нормативните актове е 30 дни от датата на публикуването му на сайта на община Кюстендил.

Споделете в социалните мрежи:

Поради обявени лоши метеорологични условия, предвиденото за 17 април събитие - Авто шоу „На високи токчета“ - ще се проведе на 15 май 2022 г.

Споделете в социалните мрежи:

Контакти

  078/ 55 11 66
  078/ 55 10 04
  гр.Кюстендил, пл. "Велбъжд" № 1
  БУЛСТАТ 000261517 

 

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване от нашия уебсайт