Печат на тази страница

Проект "Приеми ме 2015"

Община Кюстендил  продължава да изпълнява дейностите по проект "Приеми ме 2015". в партньорство с Агенцията за социално подпомагане. Целта е да се затвърди предоставянето на услугата "Приемна грижа" на местно ниво  като алтернативна форма за отглеждане на деца в риск в семейна среда.
Приемната грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, настанено в приемно семейство или в семейство на близки и роднини. При прилагане мярката за закрила”настаняване в приемно семейство”се цели на първо място защита правата и интересите на детето и в случаите, когато това е в негов интерес, подкрепа на биологичното семейство и поддържане на връзки между родителите и детето, с цел бъдеща реинтеграция.

Срока за изпълнение на проект „Приеми ме 2015“  и продължителността на предоставяне на социалната услуга „приемна грижа“ е до 31.12.2020 г., като за същия срок ще функционират областните екипи по приемна грижа (ОЕПГ).

Цялостният обхват по предоставянето на социалната услуга се осъществява от общината – областен град/Кюстендил/, чрез Областения екип по приемна грижа. Социалните работници от Областния екип по приемна грижа отговарят за всички кандидати и приемни семейства на територията на община Кюстендил, както и за тези от общините Бобовдол , Дупница и Кочериново като осъществяват всички дейности по предоставяне на услугата„приемна грижа”, насочени към кандидатите и приемните семейства:

-    информира обществеността за услугата „приемна грижа”;
-    набира, извършва предварителен подбор, обучение и оценка на кандидатите за приемни семейства;
-    осъществява наблюдение и подкрепа на утвърдените приемни семейства в процеса на полагане на грижи за дете, настанено при тях;
-    провежда индивидуални, групови консултации и супервизии на приемните семейства;
-    предоставя подкрепящи услуги за приемните семейства, при които има настанени деца.

В периода от 16 до 18 април 2018г в гр. Хисаря е проведена Четвъртата национална информационна среща по проект „Приеми ме 2015“, с участието на началници и социални работници от областните екипи по приемна грижа, експерти по закрила на детето от   регионалните дирекции за социално подпомагане, представители на Националния екип по организация и управление на проекта, на която е предоставена анализирана информация за изпълнението на актуалния план за развитие на приемната грижа в страната.

Участниците в събитието са получили възможността да анализират и предлагат действия по обстоятелства от предварително зададен казус от практиката за предоставяне на приемна грижа.  Приложимостта на предлаганите идеи е постигната чрез представяне на  реалното развитие на случая от страна на Националния екип по организация и управление на проекта.
Ползването на съпътстващи социални услуги в общността от децата, настанени в приемни семейства, насочването на деца от центрове за настаняване от семеен тип и междуинституционалното взаимодействие са част от останалите разглеждани теми по време на срещата.

В община Кюстендил към момента има 32 утвърдени професионални приемни семейства. Три приемни семейства са били заличени от регистъра през настоящия месец, като две от тях сами са подали заявление  с желание за заличаване. Няма утвърдени доброволни приемни семейства.
През месец април на територията на общината в приемни семейства са били настанени 32 деца в 28 професионални приемни семейства. Едно дете е настанено, а за две деца предстои осиновяване до края на месеца. Децата с увреждания, отглеждани в приемни семейства са 6.

Потребностите за община Кюстендил от набиране на нови приемни семейства и  планираните брой и вид приемни семейства са съобразени с потенциалните потребители  на услугата „приемна грижа” и общинската програма за закрила на детето.

На територията на община Кюстендил за 2018г. е идентифицирана потребност от допълнителен брой приемни семейства за:
•    деца с увреждане и за предоставяне на заместваща приемна грижа на деца с увреждания-3 бр. приемни семейства;
•    деца от 0 до 3 години – 3бр. приемни семейства;
•    деца от 3до 10г.-2 бр. приемни семейства;  
•    деца над 10 г. -2 бр. приемни семейства;
•    деца с проблеми в поведението-1 приемно семейство;
•    доброволни приемни семейства-1 приемно семейство.

Към момента на територията на община Кюстендил няма подадени Заявления на кандидати за приемни семейства.


Адресът на областния екип по приемна грижа е:
гр. Кюстендил, ул. Яворов 6, Общинска поликлиника, каб.220
Телефон за връзка: 078/550028; 0882 885101; 0888 919 558

 

Споделете в социалните мрежи:

Прочетена 2769 пъти